Naast het GOMM-samenwerkingsverband, heeft elk van de drie GOMM-partners een eigen netwerk van diensten en voorzieningen waarmee wordt samengewerkt.
Dit eigen netwerk omvat zowel handicapspecifieke als reguliere voorzieningen en diensten.
Zo werken de verschillende voorzieningen samen met diensten “thuiszorg”, thuisverpleegkundigen en zelfstandige paramedici. Dit zowel in de thuissituatie als in de leefgroep.
Ook op vlak van dag- en vrijetijdsbesteding werkt men samen met verschillende partners; o.a. beschutte werkplaats, begeleid werk, kunstacademie, zorgboerderij…
Verschillende cliënten nemen deel aan extern georganiseerde vrijetijdsbesteding; al dan niet georganiseerd door handicapspecifieke diensten. Ook voor vakanties doen veel cliënten beroep op een extern aanbod. Vervoer van en naar activiteiten wordt geregeld samen met Mobar, vrijwilligers ea.
Een voorbeeld van hoe zorg kan worden georganiseerd in een samenwerkingsverband is het verhaal van Anne L.
Mijn naam is Anne. Ik ben geboren in 1963 en woon sinds 2005 in m’n eigen huisje in Landegem. Ik ben een goedlachse dame, en hou van m’n huisdieren, op reis gaan, mooie kledij en leuke juweeltjes, af en toe een goede babbel bij een kop koffie, …
Omdat ik een motorische en verstandelijke beperking heb, heb ik ondersteuning nodig om in m’n huis te kunnen blijven wonen. Daarbij word ik door verschillende mensen een handje geholpen.
Caroline, m’n begeleidster van vzw A. Verburght, houdt samen met mij m’n administratie bij. Ze maakt m’n weekmenu op. Ze regelt afspraken met artsen, kine, verpleegkundigen, … Samen met mij vult ze m’n vrije tijd in en zorgt ze ervoor dat ik met Mobar (vervoersdienst) overal naartoe kan. En… Ze luistert naar me wanneer ik het wat lastig heb.
Elke morgen en avond komt er een thuisverpleegkundige. Ik doe zoveel mogelijk zelf, maar zij helpen bij de dingen die voor mij moeilijk zijn (vb knoopjes van m’n blouse dichtmaken). Ook de kinesiste komt drie keer per week bij mij thuis oefenen, zodat m’n spieren blijven werken. Van maandag tot vrijdag komt er dagelijks iemand van familiehulp poetsen, koken, m’n huisje helpen in orde houden. Ik zie er graag goed uit. Caroline zorgt ervoor dat er regelmatig een kapster, een pedicure en een manicure aan huis komt. Dat vind ik fijn! Hoewel ik m’n parkiet en cavia zeer graag zie, is het voor mij te moeilijk om hen te verzorgen. Dat doet Peter, iemand die net als ik wordt begeleid door vzw A. Verburght. En als het mooi weer is, maait hij graag het gras in m’n tuintje.
Er is niet de hele dag iemand bij mij aanwezig. Maar ik heb een noodknop die ik kan gebruiken wanneer ik ben gevallen. Dat geeft me een veilig gevoel.
Ik neem elke week deel aan enkele activiteiten in “de home” van vzw A. Verburght. Daar kijk ik naar de film, luister ik naar verhalen, en ga ik in mijn rolstoel mee wandelen met de werkgroep “natuur”. Omdat ik hou van muziek, heeft Caroline me ingeschreven voor de cursus “percussie” van Vonx. Dat vind ik super! Ik ga met plezier naar het praatcafé dat vzw A. Verburght organiseert. Da’s een extra leuke activiteit, want daar komen ook bewoners van andere voorzieningen naartoe. Zo leer ik nieuwe mensen kennen.
Ik ga ook zeer graag op reis met de mutualiteit, ziekenzorg, … Op één van de reizen met het Rode Kruis leerde ik Ann kennen. Het klikte meteen, en ze komt nog steeds maandelijks langs voor een wandeling en een kop koffie op een terrasje.
Door de hulp die al deze mensen me bieden, kan ik in m’n eigen huisje wonen, maar toch in contact komen met anderen en de dingen doen die ik belangrijk vind!